Wereldwijd vitamine D tekort

Daarom deze maand aandacht voor deze essentiele vitamine. Slechts één derde van de vitamine D die je nodig hebt komt namelijk maar van voeding. Het is niet voor niets dat onderzoeken uitwijzen dat er overal ter wereld te lage vitamine D levels zijn aangetroffen en gezien worden als een wereldwijd gezondheidsprobleem1.

In Nederland heeft ongeveer 1 op de 2 mensen een te laag vitamine D gehalte volgens de British Journal of Nutrition2. Vitamine D tekort in kinderen is alarmerend3. Vooral kinderen en volwassenen met een andere etnische achtergrond vormen de grootste risicogroep. Lees in onze Vitamine D blog alles over de risicogroepen.

Vitamine D is essentieel en met name voor gezonde botten, tanden en je weerstand. Lees verder in deze nieuwsbrief welke andere voordelen Vitamine D voor ons heeft en ook wat de gevolgen zijn van tekort aan Vitamine D.

(bronnen: zie blog)


Tip 1:  Dagelijks 30 min. buiten

Voor kinderen is Vitamine D essentieel. Dus minimaal 30 minuten buiten spelen:  download een app waarmee ze b.v. kunnen spoorzoeken buiten.

Tip 2: Vitamine D rijke recepten

Er zijn diverse voedingsmiddelen rijk aan Vitamine D klik hier. Mariam Aaras van Ik eet Halal heeft een heerlijk recept samengesteld rijk aan vitamine D! Klik hiervoor het recept.

Tip 3: Aanvullen supplementen

Een vitamine D tekort kan ook spiermassa verminderen en de testosteronproductie verlagen. Onderzoek toont aan dat Vitamine D dit kan verhogen. Klik hier voor sportsupplementen + Vitamine D.


Vitamine D blog

Maarten / Specialist in sportvoeding en training

Een chronisch tekort aan energie, verminderde spierkracht, verlaging van je testosteron, sneller ziek worden
slechte opname van calcium, zinc en magnesium, zwakke botten en obesitas. Klinkt dit aantrekkelijk? Nee
dat dacht ik schrijft Maarten.

Toch zijn dit gevolgen van een tekort waar veel mensen last van hebben in Nederland meer dan de helft bij Marokkaanse en Turkse kinderen (met in het bijzonder de islamitische gemeenschap. Het tekort aan vitamine D is serieus. Één op de drie kinderen in Nederland1 2 en meer dan de helft van de volwassenen in Nederland heeft te maken met een vitamine D tekort3). De oorzaken hiervan liggen in afname van vitamine D in ons eten...lees meer.


Belangrijkste voordelen Vitamine D:  Verbeterde calcium opname wat goed is voor botten en tanden, een verbeterde weerstand, sterkere spieren, een beter evenwichtgevoel, ontstekingsremmend, verhoogde concentratie, minder snel vermoeid, een gelukkiger gevoel en een   vermindering in depressie-aanvallen.

Gevolgen Vitamine D tekorten: Verzwakking van de spierfuncties met name krachtverlies, krampen en trillingen van de spieren, angstaanvallen, algemeen gevoel van moeheid en lusteloosheid, pijn in de gewrichten en/of de spieren, bloedend tandvlees, breekbare botten, constant tekort aan energie, hyperventilatie, hartproblemen tenminste na een langdurig tekort aan vitamine D.

Naar de shop


      

Vitamine D uit de dagelijkse voeding?

Ongeveer eenderde deel van de hoeveelheid vitamine D die je op een dag nodig hebt  haal je uit de dagelijkse voeding. Vooral vette vis (zoals zalm, haring en makreel) is rijk aan vitamine D. Eieren bevatten redelijk wat vitamine D, melk en melkproducten nauwelijks. Aan halvarine, margarine en bak- en braadproducten wordt vitamine D toegevoegd

Donkere of getinte huid?

Een getinte of donkere huid maakt  minder (snel) vitamine D aan  uit zonlicht. Op de Fitzpatrick-schaal  is dit huidtype IV, V, VI. Als vuistregel kun je stellen dat dit een huid is die niet verbrandt voor hij bruin wordt. Vaak zijn deze mensen (deels) van Zuid-Europese, Aziatische, Midden-Oostelijke, Indiase, Indonesische of negroïde afkomst.

Kan ik ook teveel vitamine D binnenkrijgen?

Een langdurige te hoge inname van vitamine D kan schade aan hart
nieren en bloedvaten veroorzaken. Verder veroorzaakt een hoge inname van vitamine D misselijkheid
slaperigheid
verminderde eetlust en obstipatie. Nadelige effecten als gevolg van een overmaat aan vitamine D zijn echter zeer zeldzaam.


VITD collectie

Voor jouw goede weerstand. 

Dit pakket bestaat uit probiotica, multivitamine en GRATIS potje vitamine D t.w.v. bijna €10 met kortingscode 1603* .   

Bestel dit pakket

VITD XL collectie

Een goede weerstand voor jong en oud. 

Dit pakket bevat probiotica, multi voor volwassenen en kids en GRATIS vitamine D t.w.v. bijna €10 met kortingscode 1603*.

Bestel dit pakket